Woensdag 12 September 2012

Kwallen

Het basisplan van de neteldieren is een zakje met maar één opening. Deze opening is een mond maar tevens ook de anus van het dier. Rond de opening zitten tentakels of vangarmen, waarin gespecialiseerde cellen zitten die harpoentjes uit kunnen schieten. Dit zijn de zogenaamde netelcellen, waaraan deze dieren hun naam te danken hebben. Het gif dat uit deze harpoentjes gescheiden wordt verlamt prooien, die daarna door de tentakels naar de "mond" gebracht worden. Neteldieren hebben duidelijk verschillende organen: zo hebben zij een opperhuid, een maag en een primitief zenuwstelsel.
De levenscyclus van het neteldier bevat in principe twee stadia: een poliepstadium en een kwalstadium. In het poliepstadium zit het dier meestal vast aan de ondergrond met mond en vangarmen naar boven. In het kwalstadium drijft het dier met de stroming in zee mee met vangarmen en mond naar beneden toe. Bij koralen en zeeanemonen zijn de poliepstadia het belangrijkst en is het kwalstadium het larvale stadium. Bij kwallen is dit andersom. Bij neteldieren komen zowel geslachtelijke als ongeslachtelijke voortplanting voor.
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cnidaria
Bobsjoke zegt: De zwevende kwal

Reacties

Op welke kwal stem jij?

Hans op 27-09-2012 om 09:04
ik stem op een oude piano

Bobsjoke  op 12-09-2012 om 08:41
Tweede kamerverkiezingen voor een nieuwe Nederlandse regering

Vorige Afleveringen
KwallenLeven is zelfmoord niet waardRode MierenWat een weerPaardenEU en EK 2012 Maak samen toekomstDuif is dood Rij voorzichtigBevrijdingsdag

Verheerlijk je woonkamer met één van deze unieke schilderijen.
Deze handgeschilderde acrylverf schilderijen zijn bij Bobsjoke te koop.

  

        

 

Log in
Username:

Password: